گرایش های دکتری علوم جانوری
علوم جانوری به مطالعه مسائل مربوط به جانوران میپردازد و دارای سه بخش اصلی جانورشناسی یا بیوسیستماتیک، فیزیولوژی جانوری اعم از انسانی و حیوانی و بافتشناسی و جنینشناسی جانوری است.بسیاری از گرایشهای زیستشناسی وابسته به علومجانوری هستند. برای مثال یک محقق علومسلولی و مولکولی تا با یک جانور و وضعیت زیستی آن آشنا نباشد، نمیتواند روی سلول آن کار کند. یک محقق ژنتیک نیز در آغاز باید بیولوژی جانور را به طور کامل بداند و بعد در زمینه ژنتیک آن کار کند.
به یاری بیوسیستماتیک یعنی شناسایی گونههای مختلف جانوران نیز میتوان به نقش مفید گونههای مختلف جانوری برای کمک به طرحهای اقتصادی پی برد.برای مثال امروزه استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل آفات راه درستی نیست چون این مواد تعادل اکولوژی محیط زیست را برهم میزنند در حالی که با شناخت گونههای حشرات شکارچی میتوان بسیاری از آفات مثل حشرات مضر را از بین برد.
در این میان میتوان به کفشدوزکها اشاره کرد که امروزه کاربرد بسیاری در اقتصاد کشاورزی آمریکا دارند یا مگسهای مفید که از شتهها تغذیه میکنند. از طرف دیگر بیوسیستماتیک در شناخت گونههای بیماریزا مثل «پشه آنوفل» و معرفی آنها به دنیای پزشکی نقش مهمی دارد. همچنین میتوان به بخش دیرینشناسی یا فسیلشناسی اشاره کرد که یکی از فواید این بخش، پی بردن به منابع عظیم اقتصادی مثل نفت است که از طریق مطالعه محل فسیلها یا رسوبات فسیلها به دست میآید.
موقعیت شغلی در ایران
هرچند که تعداد قابل توجهی از فارغالتحصیلان علوم جانوری جذب بازار کار نمیشوند اما بهترین دانشجویان همیشه موفق بوده و هستند. این دسته از دانشجویان پس از فارغالتحصیلی گاه برای کارهای تحقیقاتی یا اداره آزمایشگاهها جذب دانشگاهها میشوند یا در سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمانهای مربوط به فعالیت میپردازند. چون سازمان محیط زیست برای بررسی اکوسیستمها به محققان زیستشناسی از جمله علومجانوری نیاز دارد. همچنین بعضی از فارغالتحصیلان این گرایش وارد دنیای پزشکی شده و در زمینههای خونشناسی یا انگلشناسی فعالیت میکنند.
دروس تخصصی گرایش علوم جانوری
زیست انگلها، فیزیولوژی مقایسهای، جانورشناسی، رفتارشناسی، حشرهشناسی. (بسیاری از درسهای این گرایش همراه با آزمایشگاه است).
منابع آزمون دکتری بیوسیستماتیک جانوری
- ۹۶/۰۸/۰۳